18:30

Vellinge IF

Referat: AIF Barrikaden - Vellinge IF

Startelva: Mikael – Jonathan S, Oskar H, Sten, Viktor L – Linus, Alex M, Jonas, Sebastian Å – Henke – Anders

Avbytare var Simon som spelade sista 40 minuterna som vänsterytter, Adrian som spelade sista halvtimmen som högerytter, Majed som spelade sista knappa 20 som innermittfältare, Oskar W som spelade sista dryga kvarten som släpande anfallare och Albin som inte spelade alls.

Vi började mycket bra och spelade med stor auktoritet. Vi styrde matchen helt första halvtimmen och någon som kommit dit utan att ha vetat vilket lag som var vilket hade säkert varit övertygad om att det var vi som var topplaget. Vi kom också till 3-4 riktigt heta målchanser. Vellinges spelare verkade närmast paralyserade av det starka motståndet och fick inte alls igång sitt annars så kvicka upprullningsspel med snabba löpningar och deras anfallasstjärna Mathias Lindell som vi som de flesta lag brukar ha svårt att ta bort var närmast osynlig. Vellinge kom tillbaka lite mot slutet av halvleken men skapade inget och hade bara ett (ofarligt) avslut på mål på hela halvleken. Vellinges tränare tillstod i paus att de kommit undan med blotta förskräckelsen.

Andra halvlek fick ett helt annat utseende (matchen var i nästan alla stycken en spegelbild av den mot Skegrie i fredags sett till en spe- och chansfördelning i olika perioder av matchen men kvalitetsmässigt var den här matchen förstås otroligt mycket bättre för både de inblandade lagen). Vellinge skapade nu mer de första 2-3 minuterna än de gjort på hela första halvlek och redan efter mindre än 2 min fick Oskar H rädda en boll på mållinjen. Efter ytterligare någon bra chans däremellan fick Oskar på nytt rensa undan en boll på mållinjen och i den stilen fortsatte det och Mikael fick flera gånger visa sig på styva linan.

Och för tusende och åter tusende gången visade det sig hur märklig fotboll kan vara. I den 74:e min tappar de boll till Simon (Simon snodde den?) som efter att ha tagit några steg inåt i banan från en position några meter utanför straffområdet slår på ett skott som går stolpe-in någon decimeter från krysset!! Sanslöst vackert och naturligtvis vild glädje bland spelarna och den lilla andel av publiken som höll på hemmalaget (när ska vi någonsin bryta regeln att bortapubliken är i majoritet på våra hemmamatcher?, nu var vår publik ovanligt stor men deras var större).

Vårt lag hade under hela andra halvlek successivt hamnat längre och längre ner i banan samtidigt som vi hade en tendens att samlas i mitten och lämna rätt stora ytor på kanterna som deras speluppläggare från mittplan ganska ostört kunde nå med långa passningar eftersom vi låg så långt ner med laget. Tendensen till att Anders skulle bli isolerad på topp som varit helt frånvarande i första halvlek återkom nu. Deras yttrar tog sig ofta ner till kanterna varifrån de slog inlägg som nästan alltid blev farliga eftersom det fanns så många spelare från båda lagen långt inne i straffområdet och det uppstod många röriga situationer.

De sista 10 minuterna ägnades på publikplats mest åt att kolla den förbannade klockan som gick så dj-a sakta (för att inte tala om under de två tilläggsminuterna som kändes rätt obefogade). Sedan först Jonathan räddat bollen från att gå in i ett för tillfället övergivet mål i den 81:a min tänkte man i den 88:e min att ”jaha, ja millimetrarna kan ju inte vara på vår sida hur länge som helst i den här halvleken” när de hade ett skott som såg ut att smita in precis vid bortre stolpen men trots att den tog i stolpens insida inte passerade mållinjen utan studsade tillbaka längs densamma (även om Mikael ryktesvis lär ha påstått att den inte var så nära linjen mer än precis efter själva stolpträffen men tillåt en garvad referent att tvivla åtminstone en liten aning). Men vi redde alltså efter en heroisk kämpainsats ut det hela trots Vellinges hela 14 avslut på mål i andra halvlek.

Att ha en bredd som vår visade sig mycket värdefullt när vi kunde kasta in fräscha duktiga alternativ när hela det ganska tröttkörda mittfältet samt vår släpande forward byttes ut under andra halvlek.

Totalt sätt en mycket gedigen insats från vår sida. Visst var Vellinge förtjänta att vinna men vi mötte ju trots allt ett lag som om de vunnit gått upp i serieledning och nu verkar det som att vi börjar bli ett bogey team inte bara för Vellinge FF utan också för IF. Två segrar och en oavgjord mot dagens motståndare sammanlagt under denna och föregående säsong trots att de ju båda åren slutat resp. legat mycket långt före oss i tabellen.

Statistik: Hörnor: 3-8 Avslut på mål: 4-15 Avslut utanför: 5-4